Distribution and breeding behaviour of brahminy kite (Haliastur indus) on Penang Island and Matang Mangrove Forest Reserve, Kuala Sepetang, Perak. - Indrayanto, Patricia (2011)
Brahminy Kite (Haliastur indus) atau Helang Merah adalah haiwan yang dilindungi sepenuhnya di Semenanjung Malaysia. Merujuk kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara 1992, populasi helang ini mulai berkurangan kerana kemusnahan habitatnya. Penyelidikan tentang taburan Helang Merah, kriteria pemilihan sarang, dan perlakuan, baik di kawasan terganggu (Pulau Pinang) mahupun kurang terganggu (Hutan Simpan Paya Bakau Matang, Kuala Sepetang, Perak) penting untuk dijalankan dalam memastikan usaha pemuliharaaan yang berkesan ke atas spesies ini terutama di Malaysia.