Transesterification Of Virgin And Waste Cooking Palm Oil Using Calcium Oxide Catalyst Supported On Activated Carbon. - Kamis, Wan Zuraida Wan (2010)
Dalam penyelidikan ini, metil ester (ME) telah dihasilkan daripada minyak masak kelapa sawit yang baru (VPO) dan sisa (WPO) dengan menggunakan sejenis pemangkin yang baru dijana iaitu kalsium oksida disokong oleh karbon teraktif (CaO/AC) sebagai pemangkin heterogen.