Crash Recovery Support For Variable Strength T-Way Test Generation Strategy - Abdullah, Syahrul Afzal Che (2016)
Selalunya, cabaran terbesar dalam pengujian perisian berkait dengan hakikat bahawa ia tidak boleh dilaksanakan untuk menguji kesemua parameter-parameter input kerana kekangan-kekangan seperti kos, sumber dan masa. Mempertimbangkan faktor-faktor ini, penguji-penguji perisian perlu melakukan pilihan kes-kes ujian yang sesuai supaya sumber-sumber yang sedia ada digunakan dengan cara yang terbaik. Dalam konteks Ujian Kombinasi, penguji-penguji sering mengambil pendekatan strategi penjanaan ujian hala-t (di mana t menunjukkan kekuatan interaksi). Bukti empirikal dalam literatur menunjukkan bahawa strategi penjanaan ujian hala-t telah berjaya mengurangkan kes-kes ujian dengan ketara sambil mengekalkan keupayaan pengesanan kecacatan daripada proses pengujian. Banyak kemajuan yang berguna sudah dicapai berkenaan dengan pembangunan strategi penjanaan ujian hala-t. Walau bagaimanapun, beberapa isu masih kekal terutamanya dalam konteks menangani kerumitan dan saiz perisian (iaitu baris-baris kod) yang semakin meningkat mengakibatkan jumlah interaksi antara parameter-parameter input yang tinggi. Pertamanya, penjanaan ujian boleh mengambil jangka masa yang panjang, sebarang gangguan adalah mahal kerana keseluruhan penjanaan perlu dimulakan semula dari awal. Masa dan usaha-usaha akan menjadi sia-sia. Keduanya, strategi sedia ada melakukan pemilihan terlalu awal pada nilai terbaik parameter-parameter input apabila melakukan pensampelan kes-kes ujian. Atas sebab ini, strategi-strategi ini kurang mencukupi dari segi menjana saiz sut ujian yang optimum. Di sini, untuk meningkatkan keupayaan ujian hala-t, terdapat juga keperluan untuk mempertimbangkan strategi kekuatan interaksi boleh ubah. Pendekatan ini sering disukai kerana kompromi dari segi saiz sut ujian kerana strategi ini memberi tumpuan pengujian di mana ia mempunyai nilai yang paling berpotensi yang biasanya dikaitkan dengan analisis risiko dan keutamaan. Untuk menangani isu-isu ini, kajian ini membangunkan strategi penjanaan data ujian dengan kekuatan interaksi boleh ubah, yang dikenali sebagai Penjana Sut Ujian dengan sokongan Pemulihan Kegagalan (TSGCR). Tidak seperti strategi-strategi yang sedia ada, TSGCR menggunakan algoritma tamak bertingkat, yang lewat memilih nilai yang terbaik sehingga ia memenuhi peraturan tertentu. Untuk menyediakan operasi yang boleh diharap, TSGCR juga membenarkan sokongan pemulihan kegagalan bersepadu sebagai sebahagian daripada strategi itu sendiri. Kerana potensi proses penjanaan data ujian yang akan mengambil jangka masa yang panjang (iaitu disebabkan oleh pemilihan parameter-parameter input dan nilai-nilai yang agak besar), TSGCR boleh menghadapi kegagalan transaksi secara paksaan (contohnya seperti kegagalan kuasa atau kesilapan sistem) atau penggantungan pelaksanaan penjanaan secara sukarela (contohnya untuk memberi ruang untuk pengiraan yang lain) membolehkan pemulihan status dan data ke status lepas yang konsisten. Untuk menilai kedayasaingan TSGCR, penjanaan ujian diuji dengan paramater-parameter input yang seragam dan campuran dan prestasi (dari segi saiz sut ujian yang dihasilkan) dibandingkan dengan strategi-strategi penjanaan ujian dengan kekuatan hala-t yang berubah-ubah yang sedia ada dengan menggunakan konfigurasi penanda aras piawaian yang terkenal (berdasarkan enam set eksperimen). Hasil kajian penanda arasan menunjukkan bahawa bagi konfigurasi interaksi VS untuk parameter input seragam, TSGCR mendapat tujuh Δ dengan nilai 0, iaitu sama nilai seperti penyelesaian terbaik yang diperolehi dengan strategi-strategi yang lain, xv tujuh Δ dengan nilai + ve, iaitu mampu untuk mendapatkan penyelesaian yang terbaik; iaitu empat belas daripada empat puluh empat keputusan eksperimen. Manakala bagi konfigurasi interaksi VS untuk parameter input campuran, TSGCR mendapat dua puluh tujuh Δ dengan nilai 0, lapan Δ dengan nilai + ve; iaitu tiga puluh lima daripada empat puluh satu keputusan eksperimen. Oleh itu, hasil keputusan menunjukkan bahawa TSGCR menghasilkan keputusan yang kompetitif berbanding kebanyakan strategi-strategi yang sedia ada.