Removal Of Color, Suspended Solids And Cod From Textile Wastewater Using Clinoptilolite And Persulfate, In Batch System - Kehinde, Fagbenro Oluwakemi (2015)
Bekalan air bersih semakin terhad disebabkan oleh berbagai bentuk pencemaran seperti disebabkan oleh industri pencelup dan tekstil. Kajian terdahulu menunjukkan bahawa air sisa tekstil adalah toksik, karsinogen dan mutagen. Cirinya yang ketara adalah warna yang pekat, serta mengandungi nilai Keperluan Oksigen Kimia (COD) dan pepejal terampai yang tinggi disebabkan oleh pencelup berlebihan yang hadir dalam air-sisa selepas produksi. Salah satu industri tekstil di kawasan utara Malaysia sedang menghadapi masalah untuk mematuhi piawai pelepasan efluen terhadap tiga parameter di atas. Sehubungan itu, parameter tersebut dipilih sebagai fokus kajian ini. Disebabkan air sisa tekstil adalah recalcitrant terhadap teknik olahan konvesional, proses pra-olahan berasas kimia telah dicadangkan untuk membolehkan penguraian biologi dilakukan di mana sesuai. Lanjutan itu, potensi olahan oleh clinoptilolite (CPL), persulfat (PS) dan gabungan keduanya diselidiki dalam kajian ini melalui proses-proses penjerapan, pengoksidaan dan penjerapan-pengoksidaan. Beberapa siri pra-eksperimen kelompok dilakukan untuk menentukan julat pembolehubah proses tidak bersandar yang cenderung terhadap ketiga-tiga proses (olahan oleh; CPL, PS, and CPL/PS). Setelah julat setiap pembolehubah bekerja (operasi) ditentukan, mereka dioptimumkan dalam siri eksperimen berikutnya menggunakan kaedah klasik. Kaedah Tindakbalas Permukaan (RSM) diaplikasikan bagi membuktikan saling tindak balas antara pembolehubah bersandar dan tidak bersandar. Berikutnya, pembolehubah-pembolehubah proses, seperti dos media, pH awal dan masa tindakbalas juga dioptimumkan seiring dengan parameter tindakbalas (warna, SS, dan COD). Kesan pengaktifan haba PS pada suhu 40°C, 50°C dan 60°C dikaji dalam proses pengoksidan PS. Dalam analisis akhir, keupayaan setiap sistem yang telah dioptimumkan dibandingkan untuk menentukan sistem yang paling berkesan. Keputusan menunjukkan bahawa pada keadaan optimum yang telah ditentukan (saiz zarah: <75μm-250μm, kelajuan adukan: 150rpm, pH: 2, dos: 8g dan masa tindakbalas: 100minit) olahan oleh CPL, penyingkiran optimum warna, SS dan COD adalah masingmasing 90%, 90% dan 79%. Manakala, untuk pengoksidaan PS (pada suhu bilik), 90%, 78% dan 50% warna, SS dan COD berjaya disingkirkan pada keadaan optimum (kelajuan adukan: 150rpm, dos: 1/4 (i.e. nisbah pencemar/pengoksida), pH: 3 dan masa tindakbalas dalam minit: 360 (warna), 420 (SS) dan 60 (COD). Kombinasi olahan CPL/PS menghasilkan masing-masing 98%, 99% dan 74% penyingkiran untuk warna, SS dan COD pada keadaan optimum (CPL dos: 8g, dos PS: 1/4, pH: 4 dan masa tindakbalas dalam minit: 300 (warna), 210 (SS) dan 30 (COD). Perbandingan ketiga-tiga proses menunjukkan pencapaian yang lebih baik untuk proses kombinasi CPL/PS yang hampir menyahkan keseluruhannya warna dan pepejal terampai. Walaubagaimanapun, ia kurang berkesan untuk penyingkiran COD, berbanding penggunaan CPL. Penyingkiran oleh PS teraktif haba didapati lebih baik berbanding pengoksidaan PS pada suhu bilik. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa kombinasi clinoptilolite/persulfat adalah proses terbaik diantara ketiga-tiga proses yang telah dikaji dan mempunyai potensi yang lebih baik untuk digunakan dalam menyingkirkan SS, warna, dan COD dari air sisa tekstil mentah. Walaubagaimanapun, rawatan yang lebih lanjut adalah dicadangkan untuk menyingkirkan COD sepenuhnya.