Hydraulic Modelling Of Baffle Configuration On The Removal Efficiency Of A Rectangular Oil Water Separation Tank - Hussein, Haitham Alaa (2016)
buangan lemak, minyak dan gris ke dalam sistem retikulasi menyebabkan penyumbatan saluran paip dan limpahan pembentungan pembersihan. Rekabentuk tangki pemisahan minyak/air berdasarkan graviti digunakan dengan meluas di dalam unit rawatan. Pengunaan sesekat di dalam tangki pemisahan dan penilaian kesannya keatas kecekapan hidraulik adalah suatu bidang yang mencabar yang dijalankan oleh penyelidik. Kajian ini melibatkan penilaian kesan lokasi sesekat hujung, lokasi sesekat masuk, ketinggian sesekat masuk dan sudut pemasangan sesekat masuk ke atas corak aliran dan kecekapan penyingkiran tangki pemisah minyak/air menggunakan ujian makmal dan penyelakuan berangka. Meterhalaju Akustik Doppler (ADV) digunakan untuk mengukur medan halaju di dalam tangki pemisahan minyak/air di dalam makmal dengan tatarajah sesekat yang berlainan jenis untuk menentukan susuk halaju. Ujian makmal dijalankan untuk mengukur kecekapan penyingkiran tangki pemisahan minyak/air dengan berlainan tatarajah sesekat masuk. Penyelakuan berangka termasuk corak aliran dan ciri-ciri hidraulik tangki pemisahan minyak/air dengan tatarajah sesekat yang berlainan dijalankan untuk menentukan lokasi sesekat hujung dan sesekat masuk, ketinggian sesekat masuk dan sudut sesekat masuk. Hasil keputusan ujian makmal dan penyelakuan berangka menunjukan, lokasi sesekat hujung de/L = 0.76, lokasi sesekat masuk di/L = 0.12, nisbah ketinggian tenggelam sesekat masuk Hib/H = 0.24, dan sudut sesekat masuk 90o, mencapai xxi kecekapan penyingkiran yang maksima. Tatarajah sesekat tersebut menyebabkan isipadu zon sirkulasi dan tenaga kinetik yang minima, keseragaman susuk halaju yang tinggi, muka itu kecekapan penyingkiran yang tinggi di dalam tangki pemisahan minyak/air. Rumus untuk menentukan kecekapan penyingkiran berdasarkan lokasi sesekat masuk diperolehi daripada keputusan ujian makmal.