Energy Management System For Controlling Series Hybrid Electric Motorcycle - Cham , Chin Long (2016)
Isu pencemaran dan kekurangan bahan api fosil telah mendorong pembangunan kenderaan hibrid. Motosikal digunakan secara meluas di negara membangun dan Asia, motosikal digemari kerana bersaiz kecil, kos rendah dan pergerakan yang mudah dipandu. Motosikal menghasilkan pencemaran yang serius disebabkan oleh kekurangan teknologi pencegahan pencemaran yang berkesan. Banyak kerja-kerja penyelidikan berkaitan dengan kereta hibrid telah dilakukan, tetapi penerbitan berkaitan dengan motosikal hibrid jarang dijumpai. Oleh itu, sifatsifat dan prestasi motosikal hibrid tidak diketahui dengan lengkap. Hibridasi motosikal konvensional diperlukan kerana peningkatan penggunaan motosikal disebabkan oleh peningkatan populasi dan taraf kehidupan akan membawa bencana akibat perubahan iklim jikalau tabiat penggunaan motosikal sekarang tidak diubah. Salah satu masalah yang masih lagi tidak diselesai dengan memuaskan untuk motosikal hibrid adalah ramalan perjalanan masa depan. Banyak teknik telah dicipta untuk ramalan, tetapi teknik-teknik tersebut sama ada terlalu kompleks, mahal ataupun berprestasi buruk. Penyelidikan ini dijalankan untuk menambahbaik prestasi motosikal elektrik melalui hibridisasi. Oleh itu, komponen asas motosikal hibrid dikaji dan diterangkan melalui modal matematik. Melalui simulasi pengaturcaraan dinamik, sifat-sifat penggunaan motosikal hibrid dengan cekap dapat dikenalpasti. Sifat-sifat tersebut akan diguna untuk merumus sistem pengurusan tenaga. Penapis Kalman lanjutan disesuaikan dengan sistem pengurusan tenaga yang dibina untuk memproses data yang diukur terus dari trafik. Penapis Kalman hanya memerlukan 2 kB untuk beroperasi dengan Atmel ATmega328p berbanding dengan 10 kB yang diperlukan oleh penapis purata bergerak mudah. Motosikal hibrid elektrik sesiri yang dilengkapi dengan sistem pengurusan tenaga mencapai jarak perjalanan sebanyak 89.58 km setiap kali dicas berbanding dengan 19.30 km setiap kali dicas untuk motosikal elektrik di bawah ECE-R40 kitaran memandu yang diubahsuaikan. Prestasi sistem pengurusan tenaga yang dibina juga lebih baik berbanding strategi kawalan termostat konvensional dari segi jarak perjalanan dan lebih optimum dari segi penggunaan bahan api. Sistem pengurusan tenaga yang dicadang mencapai lebih daripada 80 % prestasi kaedah pengaturcaraan dinamik, bagi jarak perjalanan yang jauh, system yang dicadang mencapai 98.06 % prestasi yang ditunjukkan oleh kaedah pengaturcaraan dinamik. Penyelarasan dan penyesuaian algoritma kawalan juga telah ditunjukkan supaya penyelidik boleh menggunakan algoritma yang dibina untuk aplikasi mereka. Beberapa sumbangan telah dibuat: daya kilas elektromagnet motor arus terus tanpa berus boleh dianggar dengan hanya mengukur arus fasatunggal. Modal matematik yang dibina untuk komponen-komponen subsistem dan teknik-teknik eksperimen akan memanfaatkan pembina motosikal hibrid masa depan. Selain itu, prestasi motosikal hibrid elektrik yang kompeten boleh dicapai dengan algoritma kawalan yang mudah dan cekap.