Adsorptive Treatment of Textile Wastewater Using Activated Carbon Prepared from Pandanus Amaryllifolius Stems and Areca Catechu Fronds - Ismail, Muhd Nazmi (2016)
Sintesis karbon teraktif menggunakan batang pandan (PSAC) dan pelepah pinang (PFAC) melalui pengaktifan fiziko-kimia telah berjaya diselidiki. Pengaktifan fiziko-kimia melibatkan jerap isi kalium hidroksida (KOH) dan gasifikasi karbon dioksida (CO2) telah berjaya dilaksanakan. Karbon teraktif yang terhasil telah digunakan untuk penyingkiran pewarna metilina biru (MB), metil merah (MR) dan remazol brilliant ungu 5R (RBV) daripada larutan akuas manakala warna dan keperluan oksigen kimia (COD) daripada air sisa industri tekstil. Keputusan rekabentuk ujikaji telah menunjukkan bahawa suhu pengaktifan, masa pengaktifan dan nisbah jerap isi merupakan faktor-faktor penting yang mempengaruhi prestasi penjerapan air sisa sintetik (MB, MR, RBV) dan air sisa tekstil (warna dan COD). Keadaan optimum untuk penyediaan PSAC dan PFAC pada suhu pengaktifan, masa pengaktifan dan nisbah jerap isi ialah masing-masing pada 794°C dan 771°C, 1.19 dan 1.48 jam, 2.75 dan 1.94. Kesemua karbon teraktif yang terhasil adalah berliang meso dengan luas permukaan yang tinggi (>840m2/g). Morfologi karbon teraktif yang terhasil memaparkan struktur liang yang heterogen dengan pelbagai kumpulan berfungsi terdapat pada permukaan karbon teraktif. Kesan daripada kepekatan awal air sisa sintetik (50-500 mg/L) dan masa sentuh (0-24 jam) telah dinilai melalui kajian penjerapan berkelompok. Penjerapan semua pewarna meningkat dengan meningkatnya kepekatan awal larutan dan masa sentuh. Penjerapan bagi kesemua bahan pencemar oleh PSAC dan PFAC adalah sesuai dipadankan oleh model garis sesuhu Langmuir dan model kinetik pseudo tertib kedua. Dalam penjerapan dinamik pula, kesan daripada perbezaan kepekatan bahan pencemar, kadaralir suapan dan ketinggian lapisan turus karbon telah dikaji. Kapasiti turus tertinggi ditunjukkan oleh penjerapan dinamik bahan pencemar diperolehi pada 120 mm ketinggian turus karbon teraktif dengan kadaralir suapan 10 mL/min. Penjerapan dinamik didapati sesuai dipadankan dengan model Thomas. Keputusan yang diperolehi di atas menyokong kesesuaian PSAC dan PFAC untuk dijadikan sebagai bahan penjerap bagi air sisa sintetik dan air sisa sebenar industri tekstil.