Methane Adsorption Microcalorimetry By Activated Carbon Fibre Derived from Empty Fruit Bunch Fibre - Lee , Ting (2015)
Serat tandan buah kosong kelapa sawit ialah satu sisa pertanian yang boleh diperolehi dengan banyak dari industry pemprosesan minyak sawit. Dalam kajian ini, serat tandan kosong digunakan sebagai bahan pelopor bagi penyediaan serat karbon teraktif untuk aplikasi penjerapan gas asli. Serat karbon teraktif dihasilkan melalui pengkarbonan, diikuti oleh fizikokimia dan pengaktifan. Pengaktifan fizikokimia dijalankan dengan menggunakan rawatan asid sulfurik diikuti oleh aliran gas CO2. Kesan suhu pembakaran dan pirolisis yang berbeza terhadap sintesis serat kosong aktif telah dikaji. Tambahan pula, kesan rawatan asid ke atas serat tandan kosong telah dikaji dengan penggunaan asid sulfurik dan penukaran jujukan rawatan asid sebelum dan selepas pembakaran dan pirolisis. Intekalasi dan reaksi pengelupasan ke atas serat tandan kosong yang dirawat dengan asid sulfurik telah mengakibatkan kadar penurunan haba lebih tinggi berbanding dengan serat tandan kosong mentah yang tanpa rawatan asid. Luas permukaan BET dan jumlah isipadu liang yang tertinggi diperolehi masing-masing pada1049 m2/g dan 0.45 cm3/g daripada sampel-sampel serat karbon teraktif yang dirawat dengan asid selepas pengoptimuman parameter pemprosesan. Serat karbon teraktif menunjukkan liang mikro sebagai liang utama dengan kelebaran liang 1.2 nm yang memenuhi salah satu syarat sebagai penjerap yang sempurna untuk aplikasi penjerapan gas asli. Penjerapan maksimum isipadu metana oleh serat karbon teraktif didapati mencapai 136 V/V pada 298 K and 3.5 MPa (memenuhi syarat-syarat ANG praktikal). Kapasiti penyimpanan metana bagi serat karbon teraktif terpilih ini standing dengan kapasiti karbon teraktif komersil yang boleh didapati di pasaran, kebanyakan diperolehi daripada produk petroleum selepas merasionalisasi dengan ketumpatan pemadatan. Kemerosotan prestasi yang rendah dalam penyimpanan metana daripada penjerapan operasi kitaran berikutnya menunjukkan bahawa serat karbon teraktif yang diperolehi daripada serat tandan buah kosong mempunyai penggunaan semula yang baik dan sesuai untuk aplikasi penjerapan gas asli.