Comparison of Parallel Kanban-Base Stock System to Control Multi-Product Multi-Stage Production with Rework Through Simulation - Mustafa, Shaliza Azreen (2016)
Cabaran globalisasi baru-baru ini mencetuskan industri perkilangan untuk menawarkan a pelbagai jenis produk dengan pelbagai permintaan untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka. Walau bagaimanapun, senario kompleks ini telah menyebabkan proses kerja yang tinggi (WIP) dan kecacatan, dengan itu mengilhami banyak penyelidikan untuk menyiasat cara optimum untuk dikendalikan sistem pembuatan kompleks ini dalam skop sistem kawalan pengeluaran (PCS). Kebanyakan penyelidikan di PCS sebelum ini memberi tumpuan kepada sistem pengeluaran yang ideal dan kerja-kerja ulang jarang ditakrifkan. Kajian ini bertujuan untuk membangun dan menilai prestasi PCS hibrid baru yang dikenali sebagai saham asas Kanban Kanban (PKB) sistem untuk mengawal pengeluaran berbilang peringkat berbilang produk dengan pintu masuk kerja semula. Berbeza dengan sistem stok berasaskan kanban asal, sistem PKB mengambil kira tiga varian. Varian pertama adalah dua kelas produk keluarga yang dikenali sebagai pelari tinggi (HR) dan pelari rendah (LR) berdasarkan permintaan campuran produk. Variasi kedua ialah variasi peraturan pengiriman untuk mengawal selia keluarga produk yang dikategorikan sebagai runner-low runner-low (HL) dan rendah runner-high pelari (LH). Varian ketiga dianggap adalah dua dasar kemasukan semula yang dikelaskan sebagai menggabung (MR) dan asal (OR). Systemshave yang dikaji telah dimodelkan menggunakan simulasi acara diskret. Hasil simulasi dianalisis berdasarkan statistik kaedah termasuk analisis varians, regresi dan permukaan tindak balas metodologi. Pemilihan parameter, pemboleh ubah dan prestasi yang berkaitan Langkah-langkah agak berdasarkan kajian kesusasteraan dan amalan semasa kajian kes syarikat. Kajian ini telah dibahagikan kepada tiga kes. Untuk Kes 1, antara kerja semula dasar masuk, terutamanya polisi masuk semula SP yang menghasilkan lebih diingini keputusan seperti yang diperhatikan dalam langkah-langkah pencapaian, berbanding dengan kerja semula OR dasar masuk. Bagi Case 2, keputusan menunjukkan bahawa sistem PKB berbeza tuntutan pelanggan menunjukkan peraturan pengiriman HL lebih tinggi daripada peraturan pengiriman LH. Untuk kes 3, PKB-HL-MR memberikan keputusan optimum berbanding dengan model lain. Keseluruhannya penemuan menunjukkan bahawa sistem PKB mempunyai kelebihan Sistem Stok Pangkalan (untuk LR) dengan menyebabkan keluaran keseluruhan kira-kira 1.3% lebih tinggi dan kelebihan a Sistem Kanban (untuk Sumber Manusia) dengan mempunyai tahap WIP yang boleh dikawal. Ketara, ini penyelidikan menyumbang kepada pengetahuan dalam bidang PCS dalam multi-stage pelbagai produk persekitaran memandangkan proses kerja ulang. Untuk penyelidikan masa depan, kerja ini boleh diperluaskan kepada analisis konfigurasi sistem yang lebih kompleks seperti a pemecahan mesin dan menjalankan model simulasi untuk pelbagai jenis industri.