Interaction of sympathetic nervous system and renin angiotensin system in systemic circulation of cardiac hypertrophic rat model with gα protein expression interface. - Hussain, Nurjannah Mohamad (2010)
Penyelidikan ini mengkaji kaitan di antara sistem saraf simpatetik (SNS) dan sistem renin angiotensin (RAS) di dalam hipertrofi jantung. Kajian hemodinamik dilakukan untuk menilai respon vasokonstriksi adrenoseptor (iaitu adrenoseptor α1 dan β1) dan reseptor angiotensin II jenis 1 (AT1) untuk memahami peranan fungsi SNS dan RAS dengan menggunakan model tikus hipertrofi jantung. Selanjutnya, penyelidikan ekspresi mRNA protein Gα melalui real-time PCR (RT-PCR) juga dilakukan untuk menilai beberapa isotype daripada 3 kumpulan protein Gα yang berbeza iaitu protein Gαs, Gαi dan Gαq/11 pada jantung tikus.