Investigation of brake squeal/self induced vibrations. - Mohammed, Ammar Abdul Majeed Yousif (2011)
kebisingan brek hingar persatuan dengan ketidakstabilan dinamik dari sistem dan dikategorikan bergantung pada frekuensi untuk hingar quality (menjerit) dan rendah kebisingan (Mengerang). Pada frekuensi rendah (0-500kHz) model tongkat-slip digunakan untuk menyediakan disc-pad sistem yang diselesaikan dengan menggunakan kaedah ODE45 berangka dengan MATLAB perisian.