Improvement in oxygen delignification of oil palm empty fruit bunches (EFB) soda-aq pulp and use of experimental design for process optimization. - Ng, Soo Huey (2011)
Delignifikasi bagi pulpa soda-AQ tandan kosong kelapa sawit (Elaeis guineensis) dengan oksigen dihadkan pada 38% demi mengelakkan degradasi selulosa yang serius. Untuk meningkatkan keberkesanan bagi delignifikasi oksigen (peringkat O), sejumlah kecil hidrogen peroksida (H2O2) bersama atau tanpa antrakuinone (AQ) ditambahkan semasa oxygen delignifikasi dan dikenali sebagai delignifikasi oksigen diperkuat dengan hidrogen peroksida (peringkat OP), manakala dengan pernambahan AQ dikenali sebagai peringkat OP dengan pembantuan-AQ.