Adaptive and cooperative harmony search models for RNA secondary structure prediction - Mohsen, Abdulqader Mohammed A. (2011)
Penentuan fungsi molekul RNA amat bergantung kepada struktur sekundernya. Kaedah fizikal yang sedia ada untuk penentuan struktur sekunder adalah mahal dan memakan masa. Beberapa algoritma telah dicadangkan untuk peramalan struktur sekunder RNA, termasuk pengaturcaraan dinamik dan algoritma metaheuristik.