Wacana penubuhan provinsi Tapanuli dalam akhbar Indonesia: Satu kajian terhadap berita di dalam Akhbar Sinar Indonesia baru dan Waspada. - Pohan, Syafruddin (2010)
Kajian ini menggunakan pendekatan analisis wacana kritikal untuk menjelaskan kedudukan kedua-dua akhbar Sinar Indonesia Baru (SIB) dan Waspada dalam melaporkan isu penubuhan Provinsi Tapanuli. Fokus penyelidikan ialah mengenal pasti kaedah kedua-dua akhbar membuat wacana rancangan penubuhan Provinsi Tapanuli.