An exploratory study on the profile of small and medium chalet (smc) operators in coastal areas of east coast of peninsular Malaysia. - Toh, Kah Ing (2010)
Industri pelancongan merupakan segmen penting dalam ekonomi Malaysia, dan penjana utama pertukaran asing. Sektor pelancongan telah menyumbang pendapatan sekitar RM53,367 juta atau 23,600,000 kedatangan pelancong pada tahun 2009. Peningkatan dari segi pulangan dan jumlah pelancong adalah sekitar 7.68% dan 7.03% dibandingkan dengan tahun sebelumnya.