An expansionary approach for the allocation of next generation ipv6 internet addresses. - Murugesan, Raja Kumar (2011)
Tesis ini menunjukkan bahawa ‘penyahpusatan lanjut bagi peruntukan Pengalamat Internet IPv6 Generasi Akan Datang adalah mungkin tanpa memberi kesan terhadap kebolehskalaan (scalability) dan kestabilan sistem laluan Internet.’ Ia menjelaskan suatu ‘Pendekatan Ekspansionari’ dan ‘Model Implementasi’ yang memungkinkan penyahpusatan yang sedemikian.