Effects of Tualang Honey on Memory Performance, Depressive-like Behaviour, Histological and Biochemical Changes in Young and Old Male Rats Exposed to Loud Noise Stress - Azman, Khairunnuur Fairuz (2016)
Penuaan dan pendedahan kepada tekanan boleh menyumbang kepada kemerosotan ingatan dan kemurungan manakala stres oksidatif merupakan salah satu mekanisme yang mungkin terlibat. Pencarian penambahbaik fungsi kognitif daripada derivatif produk semulajadi yang mengandungi antioksidan semakin mendapat perhatian. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk memeriksa kesan penuaan dan tekanan ke atas prestasi ingatan dan tingkahlaku seperti kemurungan, dan menjelaskan kemungkinan mekanisme sandaran keberkesanan terapeutik madu Tualang dalam menambahbaikkan prestasi ingatan dan simptom kemurungan pada tikus jantan muda dan tua yang terdedah kepada tekanan bunyi bising.