Phytochemical Screening and Antihyperglycaemic Activities of Cordyceps Sinensis and Its Based Product (esulin) - Ab Rahman, Farah ‘Atiqah (2016)
Diabetes mellitus merupakan satu gangguan metabolik umum dengan komplikasi vascular mikro dan makro yang mengakibatkan morbiditi dan kematian yang ketara. Kajian yang diterangkan di dalam tesis ini adalah satu usaha untuk menilai potensi antihiperglisemik ekstrak akues Cordyceps sinensis (C.sinensis) dan produk asasnya, Esulin. Tiga esperimen utama telah dijalankan untuk mencapai objektif umum.