Apoptosis Activity and Mitogen Activated Protein Kinase Expression of the Mouse Macrophage Cell Line J774a.1 Infected with a Recombinant Bcg Expressing the Cterminus of Merozoite Surface Protein-1 of Plasmodium Falciparum - Zulkipli, Anis Fadhilah (2016)
Apoptosis makrofaj merupakan mekanisme yang berkesan dalam mengawal jangkitan intrasel semasa gerak balas imun semulajadi terhadap pelbagai patogen termasuk parasit malaria. Kajian ini dijalankan untuk menentukan aktiviti apoptosis dan pengekspresan protein pengaktifan mitogen (MAPK) dalam sel makrofaj mencit J774A.1 yang dijangkiti klon BCG dan BCG rekombinan (rBCG) yang mengekspreskan terminus C protein permukaan merozoite-1 (MSP-1C) daripada Plasmodium falciparum selama 48 jam. Pewarnaan nukleus menggunakan Hoest 33342 menunjukkan bahawa klon rBCG berupaya meningkatkan kondensasi nuklear dan peringkat morfologi apoptosis dalam sel makrofaj yang dijangkiti berbanding BCG dan LPS.