A Hospital-based Case-control Study of Factors Associated with Colorectal Cancer - Rosdi, Aminu Aisyahtun (2016)
Kanser kolorektal adalah kanser kedua yang paling kerap di Malaysia selepas kanser payudara. Kadar kejadian kanser kolorektal untuk kedua-dua lelaki dan wanita dilaporkan meningkat. Kajian ini dijalankan untuk menentukan faktor-faktor yang berkaitan dengan kanser kolorektal dalam kalangan penduduk Malaysia di hospitalhospital terpilih. Satu kajian kes-kawalan yang terdiri daripada 128 kes and 128 kawalan berasaskan hospital telah dijalankan dengan menggunakan soal selidik yang telah disahkan. Pesakit yang memenuhi kriteria kemasukan dan penolakan dikelaskan dalam kumpulan kes dan kawalan. Regresi logistik berganda digunakan untuk menganalisis data.