Hla Genetic Profile of Malay Sub-ethnic Groups of Peninsular Malaysia as Determined by Pcr-ssp and Sbt Methods - Shahril, Allia (2016)
Kepulauan Indo-Melayu merupakan tanah air bagi penduduk penutur Austronesia yang dikenali sebagai orang Melayu.Sekarang, definisi Melayu adalah terbatas kepada penduduk yang tinggal di Malaysia.Oleh kerana asal-usul orang Melayu di Malaysia yang berbeza dari pelbagai bahagian KepulauanIndo-Melayu, terdapat banyak sub-etnik Melayu yang tinggal di Malaysia.Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji taburan alel HLA dan haplotaip dalam kumpulan sub-etnik Melayu.Taburan alel-alel antigen leukosit manusia (HLA) kelas I dan II telah disiasat pada 222 individu Melayu yang tidak mempunyai hubungan persaudaraan daripada enam kumpulan sub-etnik Melayu iaitu Kelantan (64), Champa (42), Patani (30), Kedah (30), Aceh (30) dan Mandailing (30) di Semenanjung Malaysia.