The Effects of Channa Striatus Extract Administration on Wound Healing Markers (il-6, Mmp-9 and Vegf) in Post Lower Segment Caesarean Section (lscs) Women - Zainan, Ahmad Ezam (2016)
Channa Striatus (Haruan) digunakan secara meluas di Malaysia untuk menggalakkan penyembuhan luka. Sejak turun temurun, C.striatus telah dipercayai mempunyai sifat anti-radang, anti-oksida dan anti sakit untuk penyembuhan luka yang lebih baik. Penyembuhan luka adalah satu proses dinamik yang melibatkan empat fasa yang berbeza namun berlaku secara serentak dan bertindih iaitu hemostasis, keradangan, percambahan dan pembentukan semula tisu. Proses yang sangat rumit ini bermula dengan serta-merta selepas kecederaan dan melibatkan tindakbalas yang tersusun antara pelbagai jenis tisu-tisu dan sel-sel. Di dalam proses penyembuhan ini, leukosit, makrophaj dan sel endothelial akan mengeluarkan pelbagai faktor-faktor pertumbuhan dan sitokin seperti Interleukin 6 (IL-6), Matrix Metalloproteinase-9 (MMP-9) dan Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF). IL- 6 mengawal penghasilan leukosit ke kawasan inflammasi.