Genetic Variations of Nine Malay Subethnic Groups in Peninsular Malaysia Using Autosomal and Y-chromosome Short Tandem Repeats (strs) Analysis - Alwi, Aedrianee Reeza (2016)
Populasi Melayu di Semenanjung Malaysia terdiri daripada pelbagai kumpulan subetnik disebabkan oleh proses immigrasi dan asimilasi daripada pelbagai etnik dan puak-puak di sekitar perairan di Asia Tenggara sejak dahulu kala. Di dalam kajian ini, sebanyak 290 sampel darah telah diambil daripada 9 kumpulan sub- etnik Melayu di Semenanjung Malaysia yang terdiri daripada Acheh, Champa, Rawa, Kedah, Minangkabau, Bugis, Jawa, Banjar dan Kelantan dan telah dipalitkan ke atas kad FTA