Evaluation of Physical Activity and Quality of Life Among Breast Cancer Survivors in Peninsular Malaysia - Ahmad Rufa’i, Adamu (2016)
Aktiviti fizikal merupakan salah satu pendekatan yang dikenal pasti digunakan untuk memperbaiki proses pemulihan dan meningkatkan kualiti hidup bekas pesakit kanser payudara. Walaupun faedah peningkatan kesihatan aktiviti fizikal ke atas keseluruhan dan kesejahteraan kualiti hidup telah diketahui, namun, tiada kajian pernah dilakukan di kalangan pesakit kanser payudara di Malaysia. Kajian ini meneliti profil dan pola aktiviti fizikal, menyiasat faktor-faktor yang berkaitan dengan penyertaan aktiviti fizikal dan meneroka hubungan antara aktiviti fizikal dan kualiti hidup di kalangan pesakit kanser payudara wanita. Juga, kajian ini menilai kemungkinan dan keberkesanan intervensi fizikal bagi meningkatkan penglibatan dalam aktiviti fizikal, kualiti hidup dan lain-lain bentuk ‘penjagaan sokongan’