In Vitro Selection of Rna Aptamers that Specifically Bind to 50kda Outer Membrane Protein of Salmonella Enterica Serovar Typhi - Ramli, Siti Mariam Mawarni (2016)
Demam kepialu merupakan penyakit bawaan makanan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella enterica serovar Typhi (S. Typhi). Demam kepialu masih lagi menjadi satu permasalahan kesihatan awam di kebanyakan negara mundur dan negara yang sedang membangun termasuk Malaysia. Dianggarkan kira-kira 22 juta kes dan 216,000 kematian akibat daripada jangkitan S. Typhi telah dilaporkan di seluruh dunia setiap tahun. Membran protin luar (OMP) spesifik dengan berat molekul pada 50 ribu Dalton (50 kDa), daripada S. Typhi telah dilaporkan berkemungkinan memainkan peranan dalam jangkitan demam kepialu