Jintan Bukan Sekadar Rempah Masakan - Hamzah, Nurraihana; Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2012)
Masyarakat di Malaysia terutama kaum Melayu terkenal dengan penggunaan pelbagai rempah ratus dalam masakan mereka. Antara rempah ratus yang sering digunakan ialah Jintan. Terdapal empat jenis yang biasa digunakan, iaitu jintan, jintan hitam, jintan putih dan jintan manis. Jintan alau nama saintifiknya Carum carvi L. sejenis pokok herba yang tumbuh liar di tanah tinggi Pokok ini tumbuhan asli di Eropah dan Asia. Biji jintan secara tradisionalnya digunakan untuk merawat demam panas, masalah pembuangan air besar, kembung angin, sakit kepala, diurelik, sawan dan selesema.