Sains Permakanan: Makanan Berfungsi - Azmi, Norfarizan Hanoon Noor (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2011)
Kebanyakan pakar farmakologi mengakui bahawa permakanan penting unluk kesihatan dan kesejahteraan. Pada tahun 500 sebelum masihi, hubungan antara farmakologi dengan pemakanan adalah rapat sebagaimana yang dinyatakan oleh Hippocrates, 'Biarkan makanan menjadi ubat anda dan biarkan ubat meniadi makanan anda. Hanya rawatan semulajadi yang memenuhi kritera tersebut.' Orang Yunan kuno membahagikan perubatan kepada tiga kategori, atau diet, farmasi dan perubatan surgeri. Hal ini menunjukkan bahawa adalah makanan sebahagian daripada perubatan yang diamalkan. Dalam sistem perubatan tradisional seperti Ayurveda dan perubatan tradisional Cina, juga tidak ada perbezaan antara makanan dengan ubalan ialtu rnakanan adalah bahagan yang penting untuk mencegah penyakit dan menjaga kesihatan.