Kimia: kopi manfaat atau mudarat? - Azmi, Norfarizan Hanoon Noor; Wong, Maria (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Pengambilan kopi merangkumi antara 70 % hingga 80 % populasi dunia. Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), pengambilan global kopi mencapai lebih kurang tujuh juta tan setahun. Popularitinya dapat dikaitkan dengan rasa aroma dan kesan kafein.