Fitokimia: Kunyit sebagai antikanser - Azmi, Norfarizan Hanoon Noor; Hamzah , Nurraihana (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2012)
Kunyit merupakan rizom daripada pokok Curcuma longa L Pokok ini ditemui di belukar dan semak samun. Kunyit berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan, tetapi kini ditanam untuk tujuan komersial di India, China, Indonesia dan Indochina.