Preparation of Poly (LACTIC ACID) (PLA) Microspheres for Drug Delivery System - Tham Cho Yin, Cho Yin (2015)
Poli(asid laktik) (PLA) mikrosfera telah berjaya disediakan melalui kaedah emulsi dan pemeruapan pelarut (ESE). Taburan saiz partikel (PSD) mikrosfera yang diperoleh adalah dalam lingkungan 1 - 250 μm, merupakan lingkungan saiz yang boleh diterima bagi penghantaran jenis suntikan “parenteral”. Kaedah “shake flask” dibuktikan sebagai teknik alternatif untuk menentukan kebolehlaksanaan pengkapsulan sesuatu ESE sistem. Dalam projek ini, pasangan pelarut diklorometana-air telah digunakan dalam sistem shake flask untuk mensimulasikan sistem ESE, dan Rhodamine B telah digunakan sebagai model ubat sepanjang projek ini. Parameter yang dikaji dalam fabrikasi mikrosfera adalah kepekatan PLA, kepekatan PVA dan nisbah isipadu fasa teragih (DP). Kesan parameter pada PSD, morfologi permukaan dan kecekapan pengkapsulan telah dinilai. Formulasi optimun adalah pada 25% DP, 15% PLA dan 1% PVA, yang mana hasil mikrosfera tertinggi diperolehi dengan penggunaan PVA terendah dalam ESE sistem dan taburan partikel saiz diperolehi dalam 1- 50 μm. Bagi formulasi ini, pembusaan emulsi telah diperhatikan semasa pengacauan dalam proses pengemulsian. Dicadangkan bahawa, titisan yang tersebar dalam emulsi lebih cenderung berada dalam struktur buih yang seterusnya memberikan kestabilan tambahan antara titisan atau partikel separuh keras tersebut. Teknik hidrolisis pengaruh pemangkin telah digunakan untuk mengubahsuaian permukaan mikrosfera. Kajian atas sifat-sifat permukaan dan pukal telah dijalankan untuk mengesahkan keberkesanan teknik hidrolisis. Secara keseluruhan, faktor-faktor termasuk skala masa, jenis pemangkin dan kepekatan pemangkin harus dimanipulasi untuk mendapatkan sifat permukaan yang dikehendaki (contohnya, hidrofilik, caj dan morfologi permukaan) dengan ubah bentuk sifat pukal mikrosfera yang minimum.