Optimal Sand Removal Capacity for In-Stream Mining - Salleh, Syamsul Azlan (2016)
Hakisan sungai disebabkan perlombongan pasir dan kelikir secara berlebihan berpunca daripada kurangnya pengurusan perlombongan pasir secara lestari. Biasanya, pasir dikorek keluar secara terus dari sungai tanpa panduan yang betul daripada pihak pemegang konsesi yang menyebabkan saluran sungai tidak stabil dan hakisan yang teruk di tebing-tebing sungai disebabkan perlombongan pasir tidak terkawal. Dalam kajian ini, Acoustic Doppler Current Profil (ADCP) digunakan untuk mengunjurkan profail sungai. Dengan menggunakan ADCP, keratan rentas sungai yang lebar boleh diunjurkan dengan mudah dan juga mampu menambahbaik ketepatan data dalam kajian pengangkutan endapan. Berdasarkan analisis makmal, jenis endapan yang di bawa empat sungai kajian kebanyakannya merupakan pasir dan batu kerikil halus (d50 = 0.8 hingga 2.0 mm). Beberapa persamaan telah digunakan untuk menentukan kesesuaian persamaan jumlah beban bahan dasar. Keputusan menunjukkan bahawa persamaan terbaik untuk empat sungai ialah persamaan Ariffin, Sinnakaudan et al. dan Molinas-Wu. Persamaan Ariffin mampu meramalkan pengangkutan endapan keempat-empat sungai dengan begitu baik sehingga 94.12% tepat untuk Sungai Perak, 71.43% untuk Sungai Kemaman, 66.67% untuk Pergau Sungai dan 75% untuk Sungai Kurau. Penentuan persamaan yang bersesuaian sangat berguna untuk rekabentuk saluran yang stabil, pembangunan lengkung kadaran endapan dan penentuan kapasiti pengorekkan pasir daripada sungai. Berdasarkan analisis beban endapan, Sungai Perak menunjukkan beban endapan tertinggi dan ini menunjukkan Sungai Perak sesuai untuk aktiviti perlombongan pasir. Pengukuran Rintangan Elektrik (ERT) menunjukkan subpermukaan tebing sungai mengandungi lapisan pasir lebih kurang 5 hingga 15 meter kedalaman berdasarkan profail diunjurkan. Hasil daripada profail ERT, kajian mendapati dataran banjir dan pulau sungai mampu menjadi sumber alternatif untuk pasir sungai. Lengkung kadaran endapan digunakan untuk menentukan masa yang diambil untuk endapan pulih dan kapasiti pengesktrakan pasir daripada sungai. Kajian juga mendapati tempoh pengisian semula endapan untuk 2 meter pengorekan pasir ialah lebih kurang enam hari untuk pulau sungai yang kecil dan 98 hari untuk pulau sungai yang besar.