Finite Element Analysis on Energy Absorbing Capability Of W-Beam Corrugated Guardrail - Abdul Rani, Nadia Hanim (2015)
Kemalangan jalan raya adalah salah satu fenomena masalah yang terbesar di dunia dan masalah bagi mencegah sesuatu kemalangan. Rel Adang seperti W-beam Guardrail adalah penghadang jalan yang direka untuk mencegah kenderaan dari meninggalkan jalan tersebut untuk meningkatkan keselamatan jalan raya. Kesan ujian skala penuh telah dan akan terus menjadi kaedah yang paling biasa menilai prestasi keselamatan rel adang, halangan lain dan bahagian tengah jalan raya. Tujuan kajian ini adalah untuk membangunkan dan menilai model skala penuh pengiraan halangan keselamatan jalan raya untuk digunakan dalam simulasi kemalangan dengan Perisian ABAQUS / EXPLICIT dan terus membandingkan keputusan pengiraan dengan data ujian. Di dalam kajian ini perubahan sifat atau karektor rel adang diperiksa menggunakan ujian spesimen makmal kedua-dua statik dan dinamik. Kemudian simulasi digunakan bagi menganalisa elemen rel adang secara analisa perlanggaran yang sebenar merujuk kepada laporan NHRCP 350. Ini adalah untuk mengenalpasti kesan ke atas sifat-sifat mekanikal Rel adang dan untuk menilai keupayaan tenaga penyerapan rel adang akibat impak perlanggaran.