Characterization of Filled Epoxy Thin Film Composites for Dielectric Application - Poh , Chen Ling (2015)
Dalam kajian ini, sifat dielektrik, mekanikal dan terma komposit filem nipis epoksi terisi pelbagai jenis pengisi telah dikaji. Bahan pengisi dan epoksi disediakan dengan menggunakan pencampuran ultrasonik dan komposit filem nipis difabrikasi dengan kaedah lapisan putaran. Dalam peringkat petama, komposit filem nipis epoksi terisi mineral kalsium karbonat (mineral CaCO3) dan kalsium karbonat termendak (CaCO3 termendak) telah dikaji. Adalah didapati bahawa CaCO3 termendak mempamerkan sifat dielektrik dan kekuatan tensil yang lebih baik manakala mineral CaCO3 mempamerkan sifat terma dan moduli yang lebih baik. Dalam peringkat kedua, sifat bagi pelbagai jenis pengisi (CaCO3 termendak, barium titanat (BaTiO3) and tiubnano karbon berbilang dinding (MWCNT)) telah dikaji. Adalah didapati bahawa BaTiO3 dan MWCNT mempamerkan sifat dielektrik dan kemuatan yang lebih baik dibandingkan dengan CaCO3 termendak. Memandangkan sifat dielektrik dan kemuatan adalah penting untuk kegunaan kapasitor, MWCNT dipilih untuk kajian kefungsian dalam peringkat ketiga. Rawatan MWCNT oleh pelbagai jenis kefungsian mengunakan polioksietilena oktil fenil eter (Triton X-100), natrium dodesil sulfat (SDS), and 3-(aminopropil)trietoksil silana (AMPTES)) digunakan untuk merawat MWCNT. Adalah didapati bahawa rawatan MWCNT mempunyai sifat dielektrik dan mekanikal lebih baik daripada MWCNT tanpa rawatan. Sifat dielektrik yang lebih kurang sama diperhatikan dalam perbandingan bagi dua jenis epoksi (OP 392 epoksi dan DER 332 epoksi) dengan 1.5 vol% MWCNT tanpa rawatan dan MWCNT dengan rawatan oleh Triton X-100 dan SDS. Komposit filem nipis OP 392 epoksi mempamerkan suhu peralihan kaca (Tg) yang tinggi dan kekuatan tensil yang lebih rendah dibandingkan dengan komposit filem nipis DER 332 epoksi. Secara keseluruhannya, komposit filem nipis epoksi terisi MWCNT dengan rawatan oleh Triton X-100 adalah bahan yan paling sesuai untuk kegunaan dielektrik.