A Portable Rgb Led Light Source with Color Control Mechanism for Backlighting Application - Saarif, Saiful Azrul Saarif (2016)
Tesis ini mengemukakan pembangunan mekanisme kawalan warna untuk sumber cahaya oleh Diod Pemancar Cahaya (LED) Merah Hijau dan Biru (RGB). Pencampuran secara penambahan daripada LED asas tersebut memerlukan mekanisme kawalan kerana warna yang dihasilkan tertakluk kepada variasi. Ini adalah disebabkan peningkatan suhu ambien dan pemanasan sendiri oleh LED tersebut. Titik warna akan berubah kerana penurunan keluaran keamatan sinaran tiap-tiap LED adalah tidak sama. Pengawal mikro dicadangkan sebagai unit pusat untuk mendapatkan set titik permulaan pencampuran warna seterusnya mengawal setiap LED apabila sisihan titik warna baru berubah melebihi had. Kaedah ini bergantung pada jangkaan voltan ke depan terhadap setiap LED dan sisihan ukuran sinaran oleh penderia optik. Mekanisme kawalan warna yang telah dibangunkan boleh mengekalkan gabungan titik warna dengan berkesan apabila tertakluk kepada ujian suhu ambien terpecut menerusi penenggelam haba yang dilekatkan pada LED. Sistem ini diuji pada dua jenis LED RGB. Sistem ini berupaya untuk mengurangkan 83 % ralat relatif untuk LED jenis pertama dan 78.6 % ralat relatif untuk LED jenis kedua. Ralat relatif diperolehi semasa proses mengukur dengan mekanisme kawalan tertutup mengurangkan ralat sistem kawalan terbuka daripada set titik permulaannya. Gangguan cahaya ambien juga berjaya dihapuskan semasa penderia beroperasi.