Slope Improvement Technique Using 8r Mat System - Halim, Muhamad Hisyam (2016)
Teknik penstabilan cerun telah menjadi satu subjek penting dalam bidang geoteknikal. Pada masa ini, terdapat beberapa kejadian tanah runtuh di serata dunia. Dalam usaha untuk meningkatkan kestabilan cerun, begitu banyak jenis tetulang cerun telah dihasilkan sejak kebelakangan ini. Antaranya, tayar sekerap telah menunjukkan beberapa ciri yang dikehendaki untuk teknik penstabilan cerun. Kerana jumlah tayar dihasilkan melebihi jumlah tayar sekerap dikitar semula setiap tahun, ia adalah satu peluang yang baik untuk menyelesaikan masalah alam sekitar ini pada masa yang sama meningkatkan kestabilan cerun apabila ia digunakan dalam bidang geoteknikal. Dalam kajian ini, cerun prototaip diperkukuhkan dengan system 8R telah dibina pada 15 Disember 2014 untuk mengkaji prestasinya. Hamparan 8R ini dihasilkan menggunakan tayar berbentuk lapan. Bagi tujuan analisis, ujian tegangan, tarik keluar dan paksi telah dijalankan ke atas tayar sekerap untuk menentukan sifatnya. Kekuatan tegangan sampel adalah lebih rendah pada sampel jalur membandingkan sampel 8R kerana keadaan wayar yang terganggu. Keputusan menunjukkan bahawa daya Tarik keluar dipengaruhi oleh bentuk, bilangan tetulang, saiz, beban tambahan dan juga bahan isian. Jeleketan ketara menunjukkan peningkatan dengan peningkatan nombor sambungan. Dari hasil analisis cerun, ia menunjukkan bahawa dengan memasang hamparan 8R kestabilan cerun telah bertambah baik. Dari hasil pemantauan, ia menunjukkan bahawa system hamparan 8R akan menghasilkan dinding penahan yang mempunyai pengaliran yg baik, kekuatan tinggi dan ringan. Oleh itu, dengan menggunakan sistem hamparan 8R sebagai struktur penahan akan menghasilkan dinding penahan yang diingini dan pada masa yang sama membantu dalam mengurangkan jumlah tayar sekerap yang ada.