Experimental and Computational Fluid Dynamics (Cfd) Analysis of Wind-Induced Noise In Two-Way Radio - Mohd Fisol , Ummi Masyitah (2016)
Kajian ini menyiasat aliran angin dan pembentukan vorteks di dalam rongga-rongga untuk memahami hubungan mereka terhadap kewujudan kebisingan semasa komunikasi menggunakan radio dua hala. Pengukuran kebisingan yang disebabkan oleh aliran angin daripada radio dua hala dan model berskala besar (spesimen) telah dijalankan dalam terowong angin gelung terbuka dan analisis perkomputeran dinamik bendalir dilakukan. Kesan daripada arah aliran angin, kelajuan angin 2, 6 dan 10 m/s, nombor Reynolds masing-masing 8694, 26083 dan 43471, dan sudut tirus (0-45 darjah) telah dibentangkan dalam pengukuran kebisingan angin radio dua hala. Pengukuran aras tekanan bunyi di dalam rongga-rongga dengan lima kelajuan angin yang berbeza dan jarak dari sumber angin telah dijalankan ke atas spesimen. Perkomputeran Dinamik Bendalir telah digunakan untuk mensimulasikan aliran angin ke atas model untuk memerhatikan pembentukan vorteks di dalam rongga-rongga dengan berbeza kedudukan rongga dan juga kelajuan angin. Pengesahan telah dilakukan dengan membandingkan simulasi dengan eksperimen Koschatzky et al. (2011) menggunakan geometri rongga yang sama untuk kelajuan angin 12 dan 15 m/s. Hasil kajian menunjukkan bahawa halaju angin telah menyebabkan kebisingan angin meningkat untuk kedua-dua arah aliran angin dengan memberi kesan yang lebih kepada aliran arah angin dari kiri ke kanan. Aras tekanan bunyi juga meningkat dengan peningkatan halaju angin dan kedudukan yang lebih jauh dari sumber angin, semakin tinggi dialami oleh aras tekanan bunyi. Simulasi perkomputeran dinamik bendalir menunjukkan vorteks yang lebih kukuh telah terbentuk pada pinggir, dinding dan lantai rongga. Pembentukan vorteks telah meningkat di kedudukan rongga yang lebih jauh dan pada halaju angin yang lebih tinggi. Keputusan simulasi bersetuju dengan penemuan eksperimen dengan Ralat Punca Min Kuasa Dua. Hasil dari kajian ini sangat penting kepada penambah baikan reka bentuk radio dua hala dalam mengurangkan bunyi bising semasa komunikasi.