Development of Knowledge-Based Expert Screening System for Cervical Cancer - Lim , Jin Chow (2016)
Barah pangkal rahim adalah barah kedua serius dalam kalangan wanita. Barah pangkal rahim boleh dirawat pada peringkat awal. Oleh itu, pemeriksaan dan diagnosis memainkan peranan yang penting bagi pengesanan awal barah tersebut. Tugas pemeriksaan pesakit barah pangkal rahim memerlukan pengetahuan dan pengalaman pakar sakit puan. Biasanya terdapat beberapa masalah yang wujud dalam saringan manual palitan pap di mana kekurangan kepakaran ahli patologi dan pakar ginekologi serta proses kerja yang memakan masa yang lama dan keputusan tidak boleh diperolehi dalam tempoh yang singkat. Kadang-kadang manusia mempunyai kesukaran dan ketidakpastian dalam membuat keputusan ketika pemeriksaan. Oleh itu, penyelidik-penyelidik terdahulu telah membangunkan sistem pakar dalam saringan barah pangkal rahim dengan menggunakan penganalisis imej. Walau bagaimanapun, analisis imej memerlukan masa yang lama di mana spesimen imej diperlukan sebelum analisis imej boleh dilakukan. Untuk menangani masalah ini, pembangunan sistem pakar berasaskan pengetahuan dalam pemeriksaan pra-barah pangkal rahim diperkenalkan dalam kajian ini di mana sistem tersebut hanya terdiri daripada penggunaan soal selidik, tanpa penglibatan analisis imej dalam sistem ini. Selain itu, hasil klasifikasi boleh diperolehi dengan cepat daripada sistem ini. Dari hasil kajian ini, sistem yang dibina menunjukkan keupayaan yang baik dalam pengasingan kes-kes pemeriksaan pangkal rahim yang normal dan tidak normal, di mana sensitiviti dan spesifisiti yang diperolehi masing-masing adalah 95% dan 85%.