Removal of Methylene Blue by Bentonite Based Adsorbent Film Characterizations and Performances Study - Tuan Zarawi, Tuan Syahiira (2016)
Sisa air berwarna terutamanya dari industri pakaian mesti diambil serius kerana sifat mereka yang berbahaya boleh menyebabkan kemudaratan kepada alam sekitar dan juga sumber air harian kita. Pelbagai rawatan sisa air berwarna telah diperkenalkan oleh penyelidik-penyelidik. Walau bagaimanapun, kebanyakan rawatan mempunyai beberapa kelemahan. Penjerapan adalah rawatan yang terbaik untuk sisa air berwarna. Ini disebabkan oleh prestasi pemisahnya yang tinggi. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk memperkenalkan aplikasi baru iaitu filem penjerap untuk penyingkiran pewarna. Filem penjerap ini dibentuk dengan cara menggunakan acuan. 1-Metil-2-Pirrolidan (NMP) digunakan sebagai pelarut, polysulfona (PSf) digunakan sebagai pengikat dan bentonit asli atau bentonit yang diaktifkan oleh acid digunakan sebagai penjerap. Prestasi penjerapan filem bentonit asli dan filem bentonit yang diaktifkan oleh asid (AAB) dibandingkan dan filem bentonit yang diaktifkan oleh asid telah dipilih sebagai filem penjerap yang paling cekap untuk menjerap Metilina Biru (MB) di dalam larutan akueus. Beban AAB juga dikaji bagi menghasilkan formula baru filem penjerap dan 4 g AAB telah dipilh. Ciri-ciri fizikal filem AAB telah dianalisa dan didapati bahawa permukaan filem dipenuhi dengan penjerap secara seragam dan sekata beserta keratan rentas filem yang strukturnya seperti span. Luas permukaan AAB adalah 61.42 m2/g, lebih besar daripada bentonit asli, 23.00 m2/g berserta potensi zeta -19.9 mV dan -46.3 mV masing-masing. Kesan kepekatan awal larutan MB (100 – 700 mg/L), suhu (30, 40, 50, 60 and 70 oC), pH (3-11) telah dikaji. Keputusan kajian menunjukkan kapasiti maksimum filem AAB adalah 166.67 mg/g pada suhu 30 oC. Filem AAB telah memberi peratusan penyingkiran yang tinggi pada suhu yang tinggi iaitu 70 oC dan masa yang diambil untuk mencapai 99.99% penyingkiran MB juga menurun sebanyak dua kali pada 70 oC. Nilai pH dari 3 hingga 9 tidak memberi sebarang pengaruh yang ketara pada kecekapan penjerapan filem AAB. Selain menyingkirkan MB, filem AAB juga boleh menyingkir Congo Red (CR) dan Direct Yellow 8 (DY8). Keputusan kadar penggunaan balik filem AAB menunjukkan bahawa filem AAB boleh digunabalik sehingga 10 kali sebelum mencapai tahap tepu. Kajian terhadap kinetik dan isoterma menunjukkan bahawa penjerapan Metilina Biru sesuai dengan model pseudo-kedua dan isoterma Langmuir. Manakala, data termodinamik menunjukkan bahawa proses penjerapan melalui prosess endotermik, spontan dan rawakan meningkat semasa proses penjerapan tersebut. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa filem AAB berpotensi digunakan sebagai penyingkir warna di dalam air sisa.