Design and Implementation of Multiplatform Indoor and Outdoor Tracking System - Ahmad Poad, Farhana (2016)
RFID berupaya mengatasi kekurangan GPS dalam persekitaran yang tertutup. Manakala, WSN mampu untuk memanjangkan jarak komunikasi antara dua nod sensor dan GSM boleh menyokong komunikasi WSN semasa gangguan rangkaian. Oleh itu, satu sistem baru platform pelbagai pengesanan dalaman dan luaran (ER2G) yang beroperasi pada frekuensi 2.4 GHz berdasarkan piawaian ZigBee IEEE 802.15.4 diperkenalkan bagi mengatasi kekurangan setiap teknologi. Sistem ER2G dengan fungsi M2M menggunakan mod API untuk menghantar dan menerima data masa sebenar secara wayarles dan menyediakan pensuisan antara lokasi dalamanluaran dan platfom WSN-GSM. Semua ujikaji dijalankan dalam persekitaran sebenar sebagai POC dalam mencapai komunikasi M2M. Prestasi sistem ER2G dinilai dan dibandingkan dengan sistem RFID berdiri sendiri dan ERG, dan ianya didapati lebih cekap daripada dua sistem berkenaan. Sistem ER2G menyediakan perambatan isyarat LOS yang lebih baik daripada sistem RFID berdiri sendiri dengan 2.66 % dalaman dan 26.49 % luaran. Kadar pensuisan adalah 0.95 % dan 16.47 % lebih tinggi daripada sistem ERG dalam persekitaran dalaman dan luaran. Algoritma yang dicadangkan berdasarkan arahan permintaan AT menggunakan mod API berupaya menghantar dan menerima data dengan 10.11 % lebih cepat daripada mod AT. Purata masa pengumpulan tag bagi sistem ER2G untuk TTF dan RTF protokol adalah 14.29 % dan 7.14 % lebih tinggi daripada sistem RFID yang berdiri sendiri. Daya pemprosesan sistem RFID berdiri sendiri adalah 18.06 % lebih rendah daripada sistem ER2G untuk TTF, manakala 7.09 % lebih tinggi daripada sistem ER2G untuk RTF dalam persekitaran pelbagai hop dengan nisbah penghantaran 100 %.