Parametric Studies of Vbo-Oven Cure Process On The Bonding Quality Of Sandwich Panel - Shamsudin, Nor Fadilah (2015)
Keinginan yang kuat untuk mengurangkan kos pengeluaran dalam industri aeroangkasa telah menciptakan potensi untuk menghasilkan komposit dengan OOA (out-of-autoclave) yang menggunakan tekanan vakum dan proses pembuatan di dalam ketuhar sahaja. Bagaimanapun, proses tersebut yang menggunakan bahan-bahan OOA prepreg yang mahal sebagai kulit teras sandwic komposit, telah menyebabkan kesamaan di dalam kos pengeluaran secara keseluruhan. Sebagai langkah ke arah kos struktur pembuatan sandwic yang optimum, fokus penyelidikan ini akan tertumpu terhadap kesan-kesan proses pembuatan OOA-ketuhar dengan kulit teras konvensional autoklaf prepreg. Empat parameter pemprosesan OOA-ketuhar telah disiasat; pemampatan vakum sebelum pembuatan, penggudaran di pinggir sandwich komposit dan jenis-jenis pelapik acuan berbeza. Eksperimen telah dirancang menggunakan dua fasa, Rekabentuk faktorial penuh Eksperimen. Sebelum penghasilan sandwich komposit, ujian tekanan teras dalaman telah dijalankan untuk melihat hubungan di antara pemampatan vakum sebelum pembuatan mengikut standard industry, dengan tekanan teras dalam sandwich komposit. Kualiti panel komposit kemudiannya dianalisis dari segi kehilangan jisim resin selepas proses pembuatan, pembentukan kawasan resin di antara kulit teras dan inti sarang lebah dan kualitinya, dan akhirnya kekuatan resin diantara kulit teras-inti sarang lebah diuji menggunakan ujian tegangan. Kesemua keputusan yang diperolehi kemudiannya dianalisa meggunakan analisis statistik varians. Daripada hasil ujian terhadap panel komposit, dapat diperhatikan bahawa pembentukan kawasan resin di antara kulit teras dan inti sarang lebah mempunyai kesan yang paling menonjol pada kekuatan ikatan antara muka panel. Peningkatan pembentukan kawasan resin menyumbang terhadap peningkatan tenaga yang diserap semasa kegagalan dan menghasilkan kekutan ikatan muka panel yang lebih tinggi. Didapati bahawa pembentukan kawasan resin juga dipengaruhi oleh kehilangan jisim resin selepas proses pembuatan. Ianya telah dikenal pasti bahawa penggudaran di pinggir sandwich komposit dan jenis pelapik acuan yang tidak berlubang menyumbang kepada pembentukan kawasan resin dan kehilangan jisim resin yang optimal.