Natural Flocculant from Durio zibethinus Seed Starch for Municipal Solid Waste Landfill Leachate Treatment - Ahmad Zamri, Mohd Faiz Muaz (2016)
Penggunaan penggumpal polialuminium klorida (PAC) sangat menonjol di dalam olahan larut lesap kambus tanah. Aplikasi PAC di dalam proses penggumpalan telah terbukti di antara penggumpal yang efektif untuk olahan larut lesap kambus tanah. Walaubagaimanapun, PAC dikenal pasti berpotensi menghasilkan lebihan toksik aluminium kepada persekitaran akuatik. Sebagai alternatif, kombinasi bersama penggumpal tambahan semulajadi boleh mengurangkan dos dan pergantungan kepada PAC. Di dalam kajian ini, penggumpal tambahan berasaskan bahan semulajadi daripada kanji biji durian (Durio zibithenus) telah digunakan untuk olahan larut lesap kambus tanah. Sampel larut lesap kambus tanah tapak telah diambil dari tapak pelupusan Matang yang terletak di Taiping, Perak. Kanji biji durian telah diekstrak menggunakan kaedah pengekstrakan kering dan kaedah pengekstrakan basah. Kanji terbaik yang diperolehi, diubahsuai dengan kaedah persilangan cantuman pengumpal kanji untuk memperbaiki proses rawatan. Keadaan eksperimen dalam penyikiran warna, keperluan oksigen kimia (COD), pepejal terampai dan kekeruhan telah dioptimumkan lagi menggunakan kaedah statistik tindak balas pemukaan (RSM). Di samping itu juga nilai kelajuan pemendakan (SV) dibandingkan dan digunakan untuk reka bentuk pengiraan tangka campuran dan tangki pemendakan. Berdasarkan pada hasil eksperimen, pengunaan penggumpal tambahan dari kanji pengekstrakan basah (WM-DSS) telah meninggikan peratus penyingkiran bagi warna, pepejal terampai dan kekeruhan masing-masing melebihi sebanyak 0.4 %, 2.9 % dan 13.2 % berbanding PAC sahaja (88.8%, 65.9 %, 90.7 % dan 80.5 %). Malahan indeks kelajuan pemendakan juga bertambah baik dari 531.3 mL/g kepada 158.1 mL/g. Sebaliknya, pengunaan penggumpal tambahan daripada kanji pengekstarakan kering (DM-DSS) telah menurun dan mengurangkan peratus penyingkiran bagi warna, pepejal terampai dan kekeruhan masing-masing melebihi sebanyak 25 %, 1.6 % dan 2.8 % berbanding PAC sahaja (90.2 %, 59.6 % 97.2 % dan 95.0 %). Dalam hal ini, ia jelas menunjukan aplikasi pengekstrakan secara lembab boleh diyakini untuk digunakan sebagai kaedah pembangunan pengumpal tambahan berasaskan kanji. Pada masa yang sama, modifikasi persilangan cantuman pengumpal kanji (CWM-DSS) telah meninggikan peratus penyingkiran bagi warna, COD, pepejal terampai dan kekeruhan masingmasing melebihi sebanyak 1.7 %, 5.1 %, 14.8 %, and 14 % berbanding PAC sahaja (94.4 %, 55.8 %, 70.4 % dan 81.1 %). Tambahan pula, modifikasi persilangan cantuman kanji ini telah mampu mengurangkan 0.557 g/L dos PAC. Malahan, pengunaan CWM-DSS ia telah berjaya mengurangkan bilangan tangki pemendakan dari 6 kepada 3-unit tangki dan meningkatkan isipadu aturan olahan larut lesap kambus tanah yang telah dirawat dari 2376 m3/hari kepada 2404.08 m3/hari. Oleh yang demikian, ini sangat jelas dapat diperhatikan bahawa pengunaan pengumpal CWM-DSS dapat digunakan di dalam proses rawatan olahan larut lesap kambus tanah.