Design And Analysis Of A Fast Transient Voltage Regulator With All Ceramic Output Capacitors For Mobile Microprocessors - Lee, Chun Heng (2013)
Keperluan untuk mereka bentuk pengatur voltan yang mempunyai tindak balas transien yang cepat didorong oleh kadar transien yang semakin meningkat daripada mikropemproses mudah alih. Oleh itu, mengoptimumkan frekuensi pensuisan pengatur voltan menjadi langkah penting untuk mencapai keseimbangan antara mengekalkan kecekapan pengatur voltan dan meningkatkan tindak balas transien. Kapasitor seramik berlapis telah menjadi lebih popular sebagai kapasitor output pengantara voltan disebabkan oleh saiznya yang kecil dan kos murah. Walaupun topologi penukar buck kekal tidak berubah betahun-tahun, terdapat banyak inovasi dan kejayaan cemerlang dalam peringkat kuasa pengatur voltan dan teknologi kawalan. Selain itu, reka bentuk yang berorientasikan galangan keluaran dan AVP (Penempatan Voltan Automatik) telah diperkenalkan untuk menangani keperluan transien. Banyak kajian juga memberi tumpuan untuk meningkatkan kecekapan pegantara voltage terutama untuk system yang beroperasi dengan bateri. Sebuah pengatur voltan bertindak balas laju yang mempunyai hanya kapasitor output seramik untuk mikropemproses mudah alih dicadangkan dalam kajian ini. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa pengatur voltan yang direka adalah stabil dengan jenis dan bilangan kapasitor seramik berlapisan yang dicadangkan. Lebih penting lagi, keputusan transien juga adalah sehampir dengan keputusan simulasi di mana output pengantara voltan tidak mengalami kelanjakan dan kejatuhan voltan semasa dimuatkan dengan arus dinamik yang bermaknitud 10.5A dalam 1μs. Kesimpulannya, sebuah pengatur voltan dengan tindak balas laju yang mempunyai hanya kapasitor output seramik telah direka dan dianalisis and ia mempunyai tindak balas transien yang lebih baik berbanding dengan reka bentuk asal. Keperluan untuk mereka bentuk pengatur voltan yang mempunyai tindak balas transien yang cepat didorong oleh kadar transien yang semakin meningkat daripada mikropemproses mudah alih. Oleh itu, mengoptimumkan frekuensi pensuisan pengatur voltan menjadi langkah penting untuk mencapai keseimbangan antara mengekalkan kecekapan pengatur voltan dan meningkatkan tindak balas transien. Kapasitor seramik berlapis telah menjadi lebih popular sebagai kapasitor output pengantara voltan disebabkan oleh saiznya yang kecil dan kos murah. Walaupun topologi penukar buck kekal tidak berubah betahun-tahun, terdapat banyak inovasi dan kejayaan cemerlang dalam peringkat kuasa pengatur voltan dan teknologi kawalan. Selain itu, reka bentuk yang berorientasikan galangan keluaran dan AVP (Penempatan Voltan Automatik) telah diperkenalkan untuk menangani keperluan transien. Banyak kajian juga memberi tumpuan untuk meningkatkan kecekapan pegantara voltage terutama untuk system yang beroperasi dengan bateri. Sebuah pengatur voltan bertindak balas laju yang mempunyai hanya kapasitor output seramik untuk mikropemproses mudah alih dicadangkan dalam kajian ini. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa pengatur voltan yang direka adalah stabil dengan jenis dan bilangan kapasitor seramik berlapisan yang dicadangkan. Lebih penting lagi, keputusan transien juga adalah sehampir dengan keputusan simulasi di mana output pengantara voltan tidak mengalami kelanjakan dan kejatuhan voltan semasa dimuatkan dengan arus dinamik yang bermaknitud 10.5A dalam 1μs. Kesimpulannya, sebuah pengatur voltan dengan tindak balas laju yang mempunyai hanya kapasitor output seramik telah direka dan dianalisis and ia mempunyai tindak balas transien yang lebih baik berbanding dengan reka bentuk asal. ________________________________________________________________________________________________________________________