Validation of Colpitts Vco Design for Two Way Portable Radio Applications - Raj Arul, Aldrin (2013)
Pengayun Terkawal Voltan, VCO merupakan salah satu aspek penting bagi blok binaan aplikasi komunikasi moden yang berwayar dan tidak berwayar dalam era komunikasi kini. Jelasnya, pengayun ini sentiasa dianggap sebagai nadi penting dalam komunikasi radio dua hala yang kini di dapati di pasaran (Scalpi, 2008). Usaha untuk menghasilkan reka bentuk VCO yang terbaik telah dijalankan secara intensif dan berterusan dari penemuannya hingga kini. Halangan yang paling mencabar adalah untuk mencari jalan penyelesaian dalam pengesahan rekabentuk pengayun terkawal voltan yang terbaik, teguh dan kos efektif selaras dengan permintaan pasaran semasa. Kajian ini memaparkan cara yang terbaik untuk megesahkan rekabentuk sistem pengayun terrkawal voltan yang mengunakan kaedah Colpitts supaya ianya cekap dan mantap. Penyelidikan ini juga menbincangkan aspek-aspek lain yang merupakan elemen penting yang memerlukan perhatian yang mendalam terhadap alat alat komunikasi seperti radio dua hala bagi memastikan rekabentuk VCO yang cekap dan teguh.