Characterization And Properties Of Polypropylene Recycled Acrylonitrile Butadiene Rubber Rice Husk Powder Composites - Santiagoo, Ragunathan (2013)
Komposit elastomer termoplastik bagi adunan polipropilena (PP)/ getah kitar semula akrilonitril butadiene (NBRr)/ serbuk sekam padi (RHP) telah dikaji. Kesemua sampel ujian disediakan dengan menggunakan pencampur dalaman Haake Rheomix Polydrive R600/ 610 pada suhu 180°C dan kelajuan rotor 50 rpm. Sampel tersebut kemudian dibentuk menggunakan pengacuanan mampatan pada suhu 180°C. Saiz partikel bagi RHP dan NBRr yang digunakan di dalam kajian ini adalah 150 - 300 μm. Perekatan di antara pengisi dan matriks telah ditingkatkan dengan menggunakan asetik anhidrida (Ac) sebagai agen penserasian dan ɤ-APS sebagai agen pengkupel. Sifat-sifat mekanikal dan terma bagi kesemua komposit yang dirawat telah meningkat. Rawatan Ac telah menambahkan ciri-ciri hidrofobik RHP dan meningkatkan lekatannya dengan matrik tak berpolar PP/NBRr. Peningkatan sifat-sifat seperti tensil, kestabilan terma dan penghabluran komposit yang lebih baik ditunjukkan oleh komposit yang dirawat dengan Ac berbanding pengkupelan ɤ-APS. Teknik penserasian matrik dengan menggunakan Eter Diglycidal Bisphenol A (DGEBA) dan maleik anhidrida tercantum polipropilena (PPMAH) juga telah dikaji. Perekatan di antara pengisi dan matrik telah ditingkatkan oleh DGEBA dan PPMAH. DGEBA didapati lebih berkesan dalam meningkatkan perekatan antara pengisi dan matrix. Radiasi alur elektron turut dikaji bagi menghasilkan sambung silang di dalam komposit. Radiasi alur elektron pada dos 40 kGray dengan kehadiran TMPTA (promoter sambung silang) telah digunakan. Keputusan menunjukkan komposit mempunyai sifat-sifat tensil, kandungan gel, kestabilan terma dan kehabluran komposit yang paling tinggi tetapi penyerapan air yang paling rendah. ____________________________________________________________________________________________________________________