Design and Implementation of Low Power and High Performance 4 Bit Carry Lookahead Full Adder Using Finfet Technology - Lim, Nguk Jie (2015)
Unit Aritmetik Logik (ALU) adalah litar digital dan ia digunakan untuk melaksanakan semua operasi aritmetik dan operasi logik. Selain itu penambah adalah bahagian yang paling penting di kalangan ALU kerana ia telah digunakan dalam operasi aritmetik lain. Sekarang terdapat tiga parameter prestasi utama iaitu Dimensi, Kelajuan dan Kuasa tertumpu oleh pereka VLSI untuk penambahbaikan reka bentuk mereka. Maka, peningkatan kelajuan di penambah akan mempercepatkan pelaksanaan semua operasi aritmetik lain. Penambah Bawa Lihat Ke Depan (CLA) telah dipilih kerana ia mempercepatkan pengiraan dengan mengurangkan jumlah masa dalam penentuan bit untuk menjalankan operasi penambahan dengan lebih cepat. 4-bit CLA boleh dilaksanakan dengan pelbagai jenis transistor, seperti FinFet dan Transistor Kesan Medan Separuh Pengalir Oksida Logam (MOSFET). Di project ini, CLA yang menggunakan teknologi 14nm FinFET dalam Penghantaran Pintu (TG) telah mengesahkan kebolehan teknologi baru ini di dalam reka bentuk penambah penuh terdapat pengurangan kira-kira 52% dalam nilai parameter pelesapan kuasa berbanding teknik 22nm CMOS. Kesimpulannya, ia telah menunjukkan bahawa litar CLA yang dicadangkan dalam 14nm FinFET dalam TG dapat menyediakan kelajuan yang lebih baik dengan kuasa pelesapan-kurangnya berbanding dengan kerja-kerja sebelumnya.