Investigation on Mlp Artificial Neural Network Using FPGA For Autonomous Cart Follower System - Liew, Yeong Tat_ (2015)
Dengan kos alat pengesan yang semakin rendah, masa depan sistem pedati pengikut autonomi akan dilengkapi dengan lebih banyak alat pengesan. Ini menjadi cabaran rekabentuk dalam mengendalikan data besar dan kerumitan perkukuhan. Kebanyakan sistem yang sedia ada menggunakan papan mikropengawal yang mempunyai prestasi yang terhad dan pengembangan tidak mungkin tanpa penggantian yang lebih baru. Projek ini mencadangkan perlaksanaan alternatif sistem pedati pengikut autonomi dengan model rangkaian neural MLP menggunakan FPGA. Sistem pedati pengikut autonomi yang mengguakan papan mikropengawal telah diubah suai untuk menggunakan papan FPGA dan dilaksanakan melalui Sistem pada Chip (SOC). System rangkaian neural dilatih dalam simulasi dengan vektor latihan yang dikumpul daripada sistem pedati pengikut autonomi yang sedia ada. System rangkaian neural kemudian dilaksanakan sebagai perkukuhan dalam SOC itu. Dalam pemerhatian, jejak perkukuhan model rangkaian neural kekal saiz kecil tanpa mengira saiz rangkaian neural. Hasil kajian menunjukkan bahawa dengan penggunaan sumber tambahan sebanyak 40%, penambahbaikan sistem secara keseluruhan sebanyak 27 kali dicapai dengan penggunaan blok pecutan perkakasan di SOC, berbanding dengan SOC tanpa penggunaan blok pecutan perkakasan.