Development Of Terrain Height Multipliers And Roughness Lengths For Seberang Perai Region - Ghazali, Norhaiza (2010)
Malaysia telah membangunkan satu kod piawaian beban angin terhadap bangunan yg dikenali sebagai Kod Piawai Beban Angin MS 1553:2002. Kod ini telah di adaptasi dari kod piawaian angin Australia 1170.2 kerana Malaysia dan Australia mempunyai keadaan iklim yang hampir serupa. Dalam masa yang sama, kajian giat dijalankan bagi mengemaskini semua pekali dan pembolehubah berdasarkan keadaan iklim sebenar di Malaysia. Menara Telekomunikasi Seberang Jaya telah di pilih sebagai lokasi kajian yang mewakil kawasan Kategori 3 bagi daerah Seberang Perai. Lapan tahun data pada tiga aras ketinggian yang berbeza telah dikumpul bagi menjalankan kajian ini. Data di rekod menggunakan “Ultrasonic Wind Sensor” (UWS). Persamaan “Power Law” merupakan persamaan yang paling sesuai dengan profil angin di kawasan kajian dan ianya telah dibuktikan oleh Ramli (2005). Di dalam kajian ini, kaedah statistik dan metematik digunakan bagi mencari Pekali Dedahan dan Ketinggian, Mz,cat dan Jarak Kekasaran Permukaan, zo. Keputusan kajian mendapati bahawa nilai Mz,cat yang diperolehi adalah lebih kecil nilainya berbanding nilai yang sediada yang digunakan di dalam MS 1553:2002. Perbezaan sehingga 19% di perolehi dan ianya berlaku disebabkan Australia dan Malaysia mempunyai iklim yang agak berbeza. Perbezaan yang sama juga dapat dilihat secara konsisten pada hasil perbandingan diantara kod dan piawaian antarabangsa yang lain. Nilai zo yang diperolehi untuk semua kategori kawasan adalah di antara 0.03 m hingga 1.13 m dan nilai tersebut berada di dalam lingkungan nilai bg keseluruhan kod dan piawaian antarabangsa yang diguna pakai.