Behaviour Of Concrete Masonry Walls With Mortar Stronger Than Block Subjected To Compressive Loading - Ali Pzabez, Atman Moloud Mohamed (2011)
Penyelidikan ini mengkaji keberkesanan beban mampat menegak dalam dinding kerja batu tidak bertetulang. Empat spesimen dinding bersaiz (1228 mm x 685mm x 100 mm) dengan sifat sambungan mortal atau lepa yang berlainan digunakan. Penyelidikan ini dijalankan berdasarkan standard Bs dan ASTM. Ciri kekuatan mampat pada bongkah konkrit serta dengan bahan lain diperoleh bagi kekuatan mampat. Keputusan penyelidikan menunjukkan bahawa kekuatan mampat sambungan lepa / mortal adalah tinggi bagi bongkah konkrit. Kegagalan yang berlaku pada bongkah konkrit semasa proses pemampatan adalah retakan menegak sepanjang pusat bongkah. Di samping itu, keputusan yang diperoleh dibandingkan juga dengan nilai kaedah teori, iaitu yang dikira berdasarkan rumusan analisis anjal. Keadah yang digunakan adalah berkaitan dengan (HANDRY-1981) dan (HILSDORF-1969).