Design And Simulation Of Low Power Comparator Using Dtts And Mtscstack Technques - Krishnan, Pragash Mayar (2015)
Permintaan untuk pembanding berkuasa rendah dan berkelajuan tinggi dalam penukar analog ke digital (ADC) sedang berkembang dengan pesat. Pembanding adalah blok yang penting dalam ADC. Penggunaan kuasa yang rendah telah menjadi perhatian utama teknologi terkini bagi alat-alat elektronik yang beroperasi pada kelajuan tinggi dengan pelbagai fungsi. Oleh yang demikian, keperluan semakin meningkat untuk peranti elektronik berkuasa rendah tanpa menjejaskan prestasinya. Dalam kajian ini, pembanding konvensional, pembanding dengan VDD rendah, pembanding dengan MTSCStack (Multi Threshold Super Cut of Stack) dan pembanding dengan DTTS (Dual Threshold Transistor Stacking) telah direka dan disimulasi dengan mengunakan teknologi 0.13 μm proses CMOS. Berdasarkan kajian ini, pembanding berkuasa rendah telah dicadangkan menggunakan gabungan teknik-teknik MTSCStack dan DTTS. Teknik MTSCStack mengurangkan kuasa kebocoran dalam mod aktif dan mengekalkan keadaan logik pada mod senyap. Manakala teknik DTSS bagi mengurangkan arus bocor tanpa memberi kesan kepada kelajuan. Di samping itu, jumlah penggunaan kuasa terutamanya kuasa dinamik telah dikurangkan pada jumlah yang besar melalui pengurangan VDD. Berdasarkan keputusan pasca susun atur, kuasa statik dan dinamik pembanding yang dicadangkan ialah 797 pW dan 17.55 μW.