Design Of Fpga Address Register In 28nm Process Technology Based On Standard Cell Based Approach - Chew , Ming Choo (2013)
Secara tradisinya, “Field Programmable Gate Array” (FPGA) “Address Register” (AR) direka menggunakan “full custom”. Dengan keadaan geometri yang mengecut pada awal proses nod, maka keperluan untuk menimbang semula pendekatan reka bentuk yang digunakan untuk mereka bentuk FPGA AR diperlukan kerana kitaran reka bentuk meningkat dan merumitkan yang membawa kepada masa lelaran lanjut ke atas penutupan masa blok. Terdapat pelbagai jenis cabaran yang terpaksa dihadapi dalam proses 28nm dan seterusnya sekiranya pendekatan “full custom” masih digunakan untuk merekabentuk FPGA AR. Oleh itu, pendekatan berasaskan sel piawai digunakan untuk reka bentuk FPGA AR. Kitaran reka bentuk FPGA AR dapat dikurangkan dari bulan ke minggu dengan penggunaan kaedah sel piawai. Selain itu, penutupan masa dapat mengawal senario masa yang lebih. Keputusan menunjukkan bahawa FPGA AR menggunakan pendekatan berasaskan sel piawai adalah memenuhi spesifikasi reka bentuk yang diberikan. Di samping itu, jatuhan IR untuk kuasa dan bumi adalah di bawah 2mV, frekuensi adalah 330 MHz dan keluasan kawasan adalah 0.975mm2. Sebagai kesimpulan, pendekatan berasaskan sel piawai memberi pereka lebih banyak masa untuk menyelesaikan isu yang berkaitan dengan rekabentuk. Di samping itu, perubahan yang disebabkan oleh proses, voltan dan suhu dapat diperbaiki melalui kaedah pelbagai sudut dan senario ke atas FPGA AR.